subhana ALLAH..astaghfirullah..
 ya ALLAH!!


izinkan saya menjadi Umar ya ALLAH!! 
sifatnye seorang Umar itu..tegas!
saya nak jadi tegas macam Umar! 


izinkan ya ALLAH~


Sebelum disapa sinar iman 
Kau bagaikan singa yang mengganas 
Membunuh anak perempuanmu 
Tanpa rasa belas dan kasihan 
Dipandu hati sekeras batu 
Jahiliah yang menyesatkan 

Bila nur Al-Quran menusuk ke jiwa 
Lunturlah segala keangkuhanmu 
Berubah dan beralih arahmu 
Terbentur segala kekejaman 
Menjadi wira miskin nestapa 
Membela yang tak berupaya 

Tidurmu di rimbunan tamar 
Tenangmu tiada tercalar 
Berbantal lengan tanpa pengawal 
Berselimut embun keimanan 

Di malam yang hening 
Meratap menyesali diri 
Pada dosa kealpaan 
Dibasuh dengan airmata 
Memohon keampunan Tuhan 

Engkau khalifah berjiwa hamba 
Mentadbir tanpa singgahsana 
Menghina diri di hadapan Allah 
Kemuliaan diri manusia 

Mulia hidup bersulam taqwa 
Mulia matimu kau syuhada 
Pergi rohmu ke alam tinggi 
Terbang menuju ke syurgawi 

Aku hanya seorang Umar 
Kemuliaanku kerana Islam 
Semua ke syurga kecuali dia 
Ku bimbangi dialah diriku? 

Hati sekeras batu 
Menjadi selembut air 
Jadi teman kebenaran 
Jadi musuh pada kebatilan 

Lagu : Putra Aiman (Hijjaz Records) 
Lirik : Pahrol Md. Juoi (Genta Rasa) & 
Alif Lam Ra (Gurindam Entertainment) 
Susunan Muzik : Firdaus 
Penerbit : Munif Ahmad 
Hakcipta : Hijjaz Records Sdn. Bhd.

seorang umar itu..tegas dengan kebatilan..teman kepada kebenaran..di mana tahap iman kita di dunia ni..terase sangat kerdil..apabila perkara maksiat depan mata tak dapat nak buat apa-apa..lemahnya iman untuk menegakkan kebenaran...mungkin yaa..saya masih tiada cara...hikmahnya mereka mendidik masyarakat jahiliah suatu masa dahulu..betul..saat ini..terasa ingin sekali menjengah ke zaman rasulullah..zaman mereka masih dalam kebatilan..hikmahnye rasulullah membawa Islam untuk masyarakat di sana..indahnya kebenaran Islam sehingga manusia yang sekeras batu hatinya pergi menuju ke arah Islam..ingin sekali saya pergi menjengah..bagaimana hati mereka boleh terusik dengan keindahan Islam..saya ingin menjadi seorang umar itu..yang tegas dalam menegakkan kebenaran..yang pantas bertindak dalam  memutuskan suatu tindakan..apabila itu salah dalam Islam..maka ia tetap salah..dan ia perlu dibetulkan..insha ALLAH...
untuk itu...ilmu perlu ditingkatkan..iman perlu dikuatkan...jalan perlu diteguhkan..insha ALLAH..saya yakin..ALLAH bantu mereka yang bantu ALLAH!! insha ALLAH...saya cuba..kerana kita pasti akan ditanya di akhirat nanti..!!

ALLAHU RABBI!! KUATKAN LANGKAH KU UNTUK MENUJU REDHAMU!
ameen ya rabb.,.,
almumtahanah di california..
~DEMI REDHANYA~

ALHAMDULILLAH,,MSA west Conference..berlaku di university of barkeley california..selama 2 hari satu malam...
hari kejadian..berkurun sudah..tak ingat tarikh..yang pasti..permulaan tahun 2012..hehe..=)

alhamdulillah..pengisian yang banyak memberi ilmu baru..ermmm..overallnyer, MSA WEST CONFERENCE ni..pasal occupy yourself~

each of all have our own ability to do things..masing2 ade kepakaran masing2..dia pandai jahit, saya pandai pakai..*contoh jer~

first day, performance dr sister maryam, satu bende y membuat saya tersedar~ satu soalan yang ditanya..
"apakah persamaan antara scholar2 yang ade zaman2 dulu dan sekarang nie..like ibn taimiyah,,ibn qayyim, yusuf qardawi..dan etc"..ramai yang ckp..mereka ni scholar islam..penyampai agama islam..semua tu betul..tp ada satu jawapan paling tepat untuk itu...tanak la suruh korang pikir..bg terus jawapan kat sini..ni die... <----mereka ini semua lahir dr rahim seorang manusia yang ALLAH gelar sebagai perempuan (an-nisa')..seorang perempuan itu..ibu mereka! *memang benar..pemilihan seorang ibu sangat penting untuk melahirkan anak yang soleh.. p/s:kepada mereka yang sedang mencari..pilih la elok2 yer..mereka adalah ibu kepada anak2 yang bakal dilahirkan~ p/s : kepada mereka yang terasa untuk dipilih, siap sedia kan diri anda,,kerana kamu adalah yang akan melahirkan anak2 yang akan membawa Islam..( pesanan khas untuk diri sendiri!)

sister maryam cerita pasal peranan seorang wanita dalam Islam..wanita ni..penguat kepada mereka y bergelar lelaki..betul..saya setuju! mak..penguat untuk abah..kakak..penguat untuk suami beliau..penguat untuk adik-adik..saya..penguat untuk abah saya..untuk abang saya..dan untuk adik2 saya..*saya belum ada suami~ insha ALLAH..akan jadi penguat untuk suami saya..suatu masa nanti..andai ALLAH takdirkan didunia..=p

speaker lain2...overall stori pasal solat..yap! solat paling penting..TIANG AGAMA kaaaaannn..*ni yang dok baca blog nie..dah solat belum?? kalau belum..pegi solat dulu..jap lagi sambung balik...=)

okay...dah solat kaan..jom sambung~
solat...khusyuk dalam solat...cari khusyuk dalam solat...faham apa yang kita ucap dalam solat..insha ALLAH..bab ni lebih kurang sama dengan perkongsian di ILM FEST tempoh hari...check it out~~

lain2...ade workshop yang saya atttend..first pasal ermmmm..pasal ape eaa..jap..adeh! memory lost! proceed yang ingat je la eaa...*ni la bahana bile berkurun lame tak update~ haih! my bad! sorry~
 okay..proceed ke workshop y kedua..saya pegi ke da'wah through art..best! diorg kreatif! semangat! menyampaikan da'wah dgn cara mereka..sampaikan melalui hasil puisi mereka..

lepas tu...ehh..nak stori pasal workshop yang lagi satu tulaaa.. name die..fulfill your faith..tau tak ape die??
hehe..ni nak bagi tau..fulfill your faith..marriage...hehehe..pantang dgr marriage dah sekarang nie..huuuuuu..ermmmm...marriage..diorg byk share pasal masalah culture..sbb almost diorg kat sini mengalami masalah culture..ibu bapa tak kasi kawen dgn org y selain dr culture mereka..ni laaa die..satu penyelesaiannyer...discuss elok2..insha ALLAH..kalau da memang jodoh, jalan je laaa..kalau tak..pendapat sayala kan..ibu bapa lebih tau apa y mereka fikirkan..ikut ckp mereka..itu lebih baik..*hanya pendapat saja! =) tak dpt lame pun kat workshop tu..duration tu kejap sgt..huuuu..

okay..sekitar MSA West Conference..dapat jumpe kawan2 baru..hehe..>_<
tgk universiti org..besar wooo..misteri pulak tue..huuuu.. tak amek gamba la pulak~

orait...cukup ni saje untuk MSA west Conference...namapak cm takde pape kan..tp ia penuh dgn ilmu! maaf..tak dpt share banyak.. *dalam kepala ada topik hangat yang perlu dibincangkan* ---->next entry!
 wokeh! setakat ini dulu..wassalam~

al-mumtahanah di california
~DEMI REDHANYA~

salam'alaik..

nak list down ape y belum di share kat sini..
----> MSA WEST CONFERENCE
----> komunikasi dalam kehidupan (need more idea) *survey okay kut~ >_<

insha ALLAH! bila ALLAH beri peluang...lately agak kebizian..*ni pun curik time sementara menuggu zohor dan sebelum pegi ke sekolah..huhu*

harapnya, semoga semua kalian berada dalam rahmat dan kasih sayang ILAHI..

sebelum tue...jom dengar nie~

astaghfirullah-hafiz hamidun- zikir terapi diri~

moga bermanfaat! wassalam~

ade sesuatu di dalamnya~

salam'alaik...
nak share blog nie.. its still new..and under construction..*rasenyer laaa..
korang take a look je la ea..mungkin ade sesuatu~
www.ainurinsyirah.wordpress.com

i want to be like my mom~

salam'alaik!
just a little bit things that i want to write in here..

just a little...

<-----i want to be like my mother! <-------

i don't hate that people say like " u are almost like ur father.."
yes..indeed, i agreed with that statement..it was cool~ i know it from i was child..yes..i almost like my father...but..i want to be like my mother!

quite, calm person..happy "chicky2"...weheeee...no laaa..my mom..is my inspiring person to me..she was EVERYTHING!

mak..kak uda nak jadi cm mak..sebab mak sangat best! kak uda tgh rindu mak ni...kak uda nak peluk mak sekarang..mak jauh...mak..kak uda nak jadi macam mak...bangun pagi, sarapan tuk kitorang dah siap...tgh hari..lauk mkn dah siap..baju semua mak dah siap basuh sebelum kul 9...mak.kak uda nak jadi macam mak..tiap petang mesti abah dpt air teh..kitorang dapat sekali kan...hehe..kak uda rindu nak buat air teh kat rumah..mak..kak uda nak jadi macam mak...kalau mak tak buat kueh tuk mkn ptg, mesti ade biskut ngan roti...makan malam, mak dah siapkan ngan makan tgh hari.. kak uda nak jadi macam mak..bangun pagi2..siapkan keje2 rumah semua..jaga kitorang semua....mak..mak sangat HEBAT!! kak uda SAYANG mak! maafkan kak uda mak..sebab mase kat rumah, kak uda suka buat keje sekola jer..tak suka tolong mak..sekarang, kak uda dah jauh..kak uda rase cm nak balik rumah tolong mak buat keje rumah..mak penat sangat kan..maaf mak, selalu tak buat apa y mak suruh..sekarang,kak uda rase nak buat semua yang mak buat...sebab kak uda nak sangat jadi macam mak..mak..kalau boleh...kak uda nak belaja ngan mak cm mane nak seorang anak perempuan, seorang kakak, seorang adik,seorang isteri, seorang emak,...insya ALLAH..mungkin lama lagi nak capai title isteri ngan emak tue..tp, kak uda nak sangat... kak uda cube praktis sikit2 kat sini.. TERIME KASIH MAK!!

entry nie..dedikasi khas buat mak saya..she was wonderful woman! alhamdulillah...*pandai abah pilih mak..hehehe...

untuk abah jugak...kak uda byk amek gene abah tau! abah kene bangga~ hikhik...TERIME KASIH ABAH!!

my tears cannot stop anymore..i just..MISS THEM SO MUCH! YA ALLAH...PELIHARALAH KEDUA IBU BAPAKU WALAU DIMANA JUA SITUASI MEREKA BERADA..AMEEENN..


untuk mak ngan abah..
terima kasih atas segalanya..
mak ngan abah THE BEST EVER!!
kak uda dah sampai sini..sebab usaha mak ngan abah jugak..
terima kasih sebab bagi kak uda peluang tuk kenal negara orang..
terima kasih sebab mak ngan abah sangat understanding..
cool...tenang...profesional...semua...
kak uda sedang belaja tu semua kat sini..
insha ALLAH..
doakan kak uda jadi anak yang solehah..
semoga kita semua dapat berkumpul di syurgaNYA kelak..
insha ALLAH..rindu mak ngan abah selalu~


alhamdulillah...2012..

entry ni bukan nk cite pasal 2012..

tp pasal last week of winter break 2011~

selepas program ILMFEST2011..kami berkampung di rumah ummi..geng2 kampung aritu ---> AJ, FH, KI (name singkatan) =)

program ke rumah ummi mmg dr awal cuti dah ade dlm jadual..ALLAH penyusun terbaik kan..dr awal cuti...alhamdulillah..semua y nk wat dpt buat...main snow, masjid tour, jejalan tgk tmpt org, n now.."kursus rumah tangga" * gempak tak name program..hoho..saje je wat name sendiri..

alhamdulillah..rancangan awal kat rumah ummi 3 hari jer..tp,lagi sekali..ALLAH penyusun terbaik kan...kami berada disana selama 6 hari..dlm sedar dan tidak...=)

okay.."kursus rumah tangga"...memasak..mengemas... <----due perkara nie,rasenyer dah biase buat kan..okay..*saya tak pandai kemas rumah..*saya tak pandai masak! jadi saya belajar dr "mata"..masa ummi tgh masak, saya tgk..tolong potong2 sikit..masa y lain2 kemas rumah saya tgk...cara mereka..saya tolong sikit2..*dpt skill okay la kaaannn.. (bukan tak penah kemas rumah langsung..maksud saya, lebih kemas dan teliti...rumah sendiri..mesti nak cantik, wangi jer kaann.. >_<)

then, menjahit dan mengait <--------saya prefer y kedua tue..entah cm mane, mase pegi wallmart FH cari kain tuk menjahit, terpandang benang kait...terbayang aidil sufian (budak kecik umur dalam 2 tahun), "kalau dpt wat kopiah tuk sufian mesti best" terdetik dlm hati..then, ape lagi..i'll grab one! ummi jugak cikgu mengait saya..hehe..(kopiah untuk sufian on the way) >_<

kehadiran bibik (bibik CG kat sini) tambah rase untuk "kursus rumah tangga" ni..in the aspect of spiritual..

bibik byk pesan, solat, puasa sunat isnin khamis, sunat tahajud, sunat taubat..jgn tinggal semua..zikir2 harian..cube amalkan...subhana ALLAH!! pengalaman seorang insan biasa y menjadikan hidupnye luar biasa di mata kami..untuk mendapat redha ILAHI..ALLAH sentiasa pandang usaha bibik!! *saya akan cube untuk jd seperti bibik..scr ringkas kisah bibik <----kalau gaji bibik 500, bibik akan simpan 50, dan 400 tuk kegunaan bibik..50 simpan tu, bkn dlm bank..tp dalam masjid2, surau2, tempat2 y memerlukan..ini..saham akhirat! sedekah..amal jariah..insha ALLAH..saya akan cube ikut cara bibik!

dlm mase y same, sikit2 hanee anak bongsu ummi ajar main violin...perancangan awal, saya nak belaja main gitar..tp, lagi sekali..ALLAH penyusun terbaik kaann..ALLAH ganti gitar ngan violin..bersyukur dpt rase belaja violin tue..sikit2 pun takpe laaa..=)

byk perkara belajar..tp,ade satu y lebih penting..."kursus rumah tangga"..kalau dah namenyer rumah tangga...institusinyer <------suami, isteri, dan anak2...

bab suami..bab anak2 <----untuk muslimah2 di sana..bile tgk famili ummi..saya suke perhatikan ummi..cara ummi atasi semua..kerenah suami..tambah ngan anak2 lagi.. sampai satu tgh berjalan bersame keluarga ummi...saya terfikir.." bersediake aku untuk semua ni?" fikir sampai FH tegur..huhu..then, saya bukak persoalan..perbualan antara saya, FH dan ummi..

FH: fikir ape?
AJ: ehh..takk..cume, besedia ke tuk semua ni?
ummi: besedia?
AJ: yelah..budak2 nie..(due to peristiwa uncle ngan kak lina) *kak lina anak kedua last ummi
ummi: biaselaa..budak2, you need to get ready as you go along.. kene sentiase ready laa..pandai masuk ikut situasi..
AJ: (dengar dgn penuh teliti, terngiang-ngiang kata2 ummi.."you need to get ready as you go along" )
FH: hmmm..get ready!
AJ: yap..(sambil angguk kepala)

walau singkat perbualan kami..untuk saya..sangat bermakna..segala2nya berputar ligat dlm kepala..setiap persoalan bermain di fikiran menjengah satu persatu...kenape dan ape, bile dan bagaimana..insha ALLAH..saya jumpa jawapannya!

kerana ALLAH PENYUSUN TERBAIK! " get ready as you go along!" thanks ummi..its stuck in my mind..till now...yap..always be ready, for everything..

pendapat saya..bg mereka2 yang rasa diseru..terseru..(kearah rumah tangga)..
bila persoalan "bersediakah saya?" bermain difikiran...pesan saya, ape2 jadi pun..kite tetap kene atasinya..persediaan itu sepanjang masa..cari ilmu byk2 sementara masih ada masa.. nk tunggu betul2 bersedia..saya pun tak pasti bila..hmmm..komplikated kan..persoalan saya ni bukan kerana saya diseru atau terseru..tp kerana saya rasa saya perlu bersedia untuk apa sahaja..insha ALLAH!

"BILA TIBA MASANYA..SEMUA PASTI TERSEDIA"

alhamdulillah...pengalaman di rumah ummi..banyak sangat pelajaran yang saya dapat..insha ALLAH...sepanjang masa perlu ada pengisian diri untuk lebih bersedia!

winter break 2011 berakhir dengan senyuman..saya akan cuba bawak "hati" saya senyum sekali..biar pahit2 semua hilang....

dalam penantian luahan rasa..
ku yakin pasti ada bahagia..
teruskan perjuangan mu disana..
pergantunganku hanya padaNYA..
semua...DEMI REDHANYA~

longbean stori pasal hidupnyer...jazakallahukhair buat semua watak2 pendamping seri hidup saya! sayang kamu semua kerana ALLAH!  =)

~ummi bersama 3 puteri~
dari kiri : ummi, kak noor, hanee, kak lina

;;