akan ku jumpa...


Ku mengatur langkahku
Berjalan tanpa bayang-bayangMu
Langit dan bumi setia, menemaniku
Matahari menyinar tak pernah berpihak padaku
Ku kepanasan tanpa perlindunganMu.

Hari berganti hari aku masih teguh menanti
Hadir diri Mu dalam hidupku ini
Rasa kecewa ada bila kaki penat berlari
Namun yakinku Kau kan kutemui

Ku takkan pernah cuba berhenti
Langkahku mencari Cinta
Yang ku tahu hanya tuk diriku
Kan ku terus cari sampai hujung dunia

Kerna ku tahu akanku jumpa diriMu
Dan ku kan terus menempuh mimpi-mimpiku selalu

Kulihat semua gembira
Bila mengenali erti Cinta
Senyuman ku beri hanya duka
Bila ingin Teman tuk berbicara

Cinta jangan sembunyi
Mataku kabur mencari
Hadirlah dalam hidupku ini
Cinta jangan engkau pergi bila langkahku cuba
Untuk mengejar diriMu

lirik:akan ku jumpa
artis: azfar

almumtahanah
jalan pandang depan
mencari terus redha Ilahi
syukur masih lagi bernyawa
cinta...
tolong jangan pergi....
apt119
7.52am
12/17/2012

coretan cerita lama

Bismillah...
Alhamdulillah....lama sungguh tak 'kemas' blog ni...sunyi terus...*bukan sebok benau,cuma kurang cekap mengurus masa..astaghfirullah...

Anyway, alhamdulillah....bulan 12 tahun 2012..winter break 2012...
masih awal cuti dalam sebulan ni...keputusan peperiksaan sudah di "release"kan...alhamdulillah ya Allah...KAU beri apa yang hamba perlu...in sha allah...hamba akan usaha sekuat2 nya selepas dan selepas ni...dengan izinMu ya Rabb...

Perjalanan hidup seorang hamba diteruskan dengan semakin semangat dan bergaya...terus melangkah ke hadapan..hamba tidak peduli lagi dengan masa lalu hamba...dengan setiap apa yang telah hamba lalui...itu semua pelajaran buat hamba....yang hamba tahu....terus jalan pandang depan! yang belakang itu cuma peringatan untuk hamba terus perbaiki untuk masa hadapan....in sha allah...
permulaan cuti hamba mulakan dengan kakaran masa hadapan...kuatkan dan mohon DIA mudahkan...
Cita2ku tinggi....tinggi..sangat tinggi ya Allah....
Mencapai redha Mu...Dalam rahmat dan kasih sayang Mu...

In sha Allah...
Tiada apa lagi perlu di coretkan...mohon doa semua agar hamba terus kuat di jalan ini..hanya kerana DIA!

Almumtahanah
12/11/12
Walnut
California


"Hidup adalah untuk diuji. Ujian itu tidak akan ada hentinya. Selagi kita diuji,selagi itulah kita masih hidup. Jadi bersyukurlah....Ujian itulah jalan untuk kita mengenal ALLAH.ALLAH 'memperkenalkan' Dirinya di sebalik semua ujianNYA. Pada ujian sakit, ALLAH kenalkan Dirinya yang Maha Penyembuh. Pada ujian miskin, ALLAH perkenalkan diriNYA yang Maha Kaya. Pada ujian fitnah, ALLAH sedang memperkenalkan diriNYA yang Maha Penyabar....


Tidak ada hari tanpa diuji,kerana atas hukum itulah kita hidup dan mati. Semoga dengan itu kenal kita kepada ALLAH makin tinggi...dan akhirnya, cinta kita kepadaNYA pun semakin meningkat. Hakikatnya apabila kita belum cinta, itu petanda kenal kita belum sempurna.

Ujian, membuktikan bahawa di sebalik kuasa diri yang sering kita fokuskan ini, ada kuasa ALLAH yang Maha Berkuasa di atas segala kuasa. Ke situlah perjalanan hati ini sewajarnya dipacu. Sentiasa bersangka baik bukan hanya bermakna yang baik-baik akan berlaku dalam hidup ini, tetapi hati kita diberi kekuatan untuk meghadapi 'sesuatu yang tidak baik' dengan hati yang baik.

Apabila berlaku sesuatu yang tidak diduga, tidak disangka, tidak pinta...jangan kecewa, marah apalagi mencela. Tetapi tanyakanlah diri, apakah maksud baik ALLAH di sebalik semua itu. Dengarlah 'bisikan' tarbiah ALLAH di sebalik segala mehnah (ujian). ALLAH tidak akan menzalimi kita. Ujian itu penting, tetapi bagaimana kita menghadapinya jauh lebih penting.

Dalam hidup, peganglah prinsip ini untuk bahagia. Prinsip yang dipegang oleh Nabi Muhammad SAW dalam apa jua ujian yang melanda.."aku hamba ALLAH, DIA tidak akan mengecewakanku!"


misslongbeansaid-

sedikit bingkisan untuk perkongsian bersama...indahnya ujian bagi hamba2 yang beriman...beruntung bagi mereka yang gembira menerima ujian...beruntung bagi mereka yang tahu setiap yang berlaku tidak akan pernah sia-sia...

kata-kata dari ustaz pahrol sangat memberi makna mendalam..barangkali bisa menaikkan semangat mereka yang membaca..termasuk saya..insha ALLAH...have full faith in ALLAH...believe in yourself! kita takkan pernah berseorangan..tidak akan pernah..kerana yang selalu ada itu DIA...DIA..DIA yang SELALU ada! menjadi pemerhati atas setiap gerak dan geri..yang menjadi saksi setiap perkara yang terjadi...yang mengetahui segala rahsia terbuka dan yang tersembunyi walau ia hanya di dalam hati...DIA tahu semua!

apa lagi yang tidak cukup? tak perlu tepuk dada, terus tanya iman...astaghfirullah...
sedarlah wahai diri! bangun dari mimpi yang tidak pasti! lari dari ilusi! bangun! pergi ke arah realiti! itu yang kau perlu sekarang..bukan lagi mimpi2 yang tidak memberi erti..bukan mimpi yang itu...kau tak perlu yang itu...kejarlah apa yang pasti...yang sudah tersedia untuk engkau jalani...insha ALLAH...yakin pada itu..yang SATU! 

almumtahanah
9/22/2012
10.18p.m
bicaratentangujiandalamrealitikehidupan
DEMI REDHANYA
" jangan pinta hidup yang mudah, tapi pintalah hati yang tabah untuk menghadapinya!







cuti musim panas 2012

alhamdulillah...first come in my mind..masha ALLAH!


alhamdulillah...cuti official 3 minggu dapat di isi dengan sebaiknya..insha ALLAH...dan cuti unofficial lagi 4 minggu tu..haha..insha ALLAH harap berisi..^^

okay then..this entry about my cuti official 3 minggu...list by week might be easier..=')

minggu pertama...

-san diego-
zoo and seaworld - best! ^^

minggu kedua....

-san francisco, oregon,portland-
masha ALLAH! subhana ALLAH! alhamdulillah!

minggu ketiga.....

-arcadia-
rumah ummi..^^

*entry kali ni tak ade gamba, sebab gamba2 semua dekat dalam fon, malangnya, my fon hilang dekat san frans..hehe..(nasib baik boleh senyum gelak tawa bila fon hilang..^^) saya pasti ada hikmahnya! 

dalam perjalanan within the week, bukan sihat sangat pun...hihi, ku gagahi jua main redah ape saja...*kene paksa makan ubat* now, i'm getting better..alhamdulillah...^^

and for now, mendebarkan diri untuk ready masuk sekola..this thursday! wohaaa..class start at 5 till 6.50 p.m...insha ALLAH, akan ku redah sekali lagi untuk menempa kejayaan one more time! doakan saya! 

-betullah ade yang berkata....berjalanlah di muka bumi ALLAH...terokai apa yang ada di dalamnya..pelajari setiap maksud penciptaannya...sungguh indah, bagi mereka yang mahu berfikir..insha ALLAH!-

...perjalanan cuti musim summer ni, ade sentimental value nya, the rest is history... keep on doa for me! *masadepanni* ^^

alhamdulillah..cukup dulu setakat ni...nanti ade masa dan time i will update here...chau! salam!

9.56 pm
arcadia
california.


eidul fitri 2012

alhamdulillah....

peluang masih diberi buat hamba dan rakan2 di sini merayakan hari kemenangan buat umat ISLAM keseluruhannya...

namun...dalam kemenangan..hati masih berasa sayu...hamba di perantauan...hari raya pertama, yang kebiasaanya mereka di sana memulakan hari dengan bermaafan dan saling memberi dan menerima...solat sunat hari raya di masjed2 berdekatan...hamba di bumi california ini...alhamdulillah...seadanya...walau tanpa mereka...ahli keluarga hamba...alhamdulillah...masih mampu tersenyum gembira...cuma, lain suasananya.. tak mengapa...kutip pengalaman seadanya.. =)

tetap bersyukur...dan terus bersyukur...kerana apa yang menjadi "nightmare" bagi kita mungkin ia satu "dream" untuk mereka yang lain di sana...ya..yang di sana...mereka masih bertarung nyawa untuk ISLAM tercinta...mereka masih bergelumang dengan darah2 dan jenazah2 yang tidak berdosa...bila2 masa terima sahutan ILAHI...sentiasa bersedia menjadi MUJAHID..yang tua dan yang muda semuda2nya...tiada beza...mereka sentiasa dalam keadaan BERSEDIA! kita??

tak perlu tepuk dada..terus tanya iman... insha ALLAH...tak perlu beri jawapan pada dunia..simpan untuk ingatan sendiri..

di setiap detik nafas yang terhembus...hamba tetap mencari tapak untuk berdiri kukuh...hamba masih mencari ruang cahaya indahnya kehidupan yang sementara..ALLAHURABBI..ALHAMDULILLAH..untuk setiap yang hamba lalui...ALHAMDULILLAH..salam eid mubarak! ^^

almumtahanah beraya di california
masih peduli tentang mereka!
tetap rindu pada keluarga~

8/23/2012
6.29pm
apt119

alhamdulillah ya ALLAH...berkesempatan meluangkan masa bersama mereka cinta hati saya berbuka dan berqiam di masjed san gabriel bebrapa hari y lepas...masha ALLAH!

pengalaman y sangat2 tidak wajar untuk dilupakan...subhana ALLAH!

pengalaman di situ..tetap menjadi ingatan kekal buat hamba..selagi daya ingatan masih bersama..insha ALLAH...

_____________________________________________________________________________

setelah iftar....
solat maghrib, isya', taraweeh dan qiam...

telah ALLAH susun, qiam untuk anak2 remaja berumur 12-17 tahun di masjed san gabriel..and me?

ikut sekali lah..hihi..^^

i want to say that...the people there were awesome, walaupun penyertaan tak banyak, tp quality sgt mantap!

ibu bapa tak kurang hebat bersama anak mereka memberi sokongan..pengisian malam yang di penuhkan dengan ilmu, dan cara mereka organize "melayan" kerenah anak remaja...sesuai ikut semangat mereka..

energetic! <----------yang pantas buat mereka anak2 remaja di sana...

mereka tidak tidur sepanjang perjalanan program, dan tak ade yang merungut kepenatan...satu faktor mungkin yang saya terfikir - cara penyampaian -

pengisian qiam untuk remaja mereka dimulakan dgn soalan2 kuiz...randomly sape yang cepat dia yang jawab..kemudian, kritikal thinking about quran and ramadan, diberi masa untuk solat tahajud then solat2 sunat then talk from ust yahya bhari and last penutup dgn permainan kuiz by group...then sahor..subuh jemaah..masha ALLAH!

terisi kan??

masa inilah fikiran terbayangkan remaja2 Malaysia....hmmmm...kalau bawa balik tentatif mereka yang di sini untuk apply kepada remaja yang di malaysia nun..agak2 boleh diterima ramai tak?? *still thinking about it till now*

insha ALLAH..kalau bukan kita yang menjadi pemula..siapa lagi??

okay...insha ALLAH..cita2 dan impian saya untuk masa akan datang...
adik2...kita buat qiam, tapi bukan dgn cara yag dulu...kita cuba cara lain k!
(teringat aktiviti qiam di salahsatu sekolah rendah di sekitar taman melawati kuala lumpur- what can i say, ia beban untuk adik2 kat situ...cikgu2 kene pay more attention jugak ni!)

dan dengan semangat mereka yang awesome tu, saya ni...seorang perempuan, bercita-cita tinggi..melambungkan angan2 dengan lebih tinggi sehingga melepasi langit ke tujuh dengan rasa tak malu dan segannya berangan...

angan-angan yang akan saya guide untuk menjadikan ia realiti....nak tahu??

ini dia....

-adam-ainurinsyirah-ainurhaya'-ainursyifa'-

"dan ingatlah kisah Zakaria, ketika dia berdoa kepada RABBnya, " ya RABB, janganlah Engkau biarkan aku hidup seorang diri (tanpa keturunan) dan Engkaulah ahli waris yang terbaik." (al-anbiya': 89)

insha ALLAH... =)

bermimpi untuk melahirkan anak2 yang luar biasa soleh, yang luar biasa solehah, yang soleh itu nanti akan berada di saff paling hadapan di medan perjuangan dan mujahidah kecil itu menjadi luar biasa solehah apabila dewasa menjadi penyejuk mata kedua ibu dan bapa serta menjadi yang paling dicintai lelaki terpilih! insha ALLAH..ALLAHUMMA AMEEN...

"seharusnya kita perempuan ini berani untuk bermimpi yang besar-besar. kerana peranan kita tidak seremeh yang kita sangka"

saya tak takut untuk bermimpi yang tinggi-tinggi...kerana, ia di susuli dengan rencana dan usaha...dan ia bermula dari dalam diri sendiri!!

dan saya...bukan kata sudah sempurna...masih merangkak bertatih mencari diri...insha ALLAH...sentiasa berusaha kearah itu...doakan saya! =)

i'm not waiting for you...but i'm always hope that you will come..one day...insha ALLAH...

andai cita2 ini tidak kesampaian di dunia, saya yakin di syurga sana pasti! ^^

al-mumtahanah bermimpi sepanjang hari
mengharap redha
bertemankan rahmat dan kasih ILAHI
meniti hari di jalan yang sunyi...mungkin nampak sendiri, namun bersamanya terkandung seribu penyeri...

12.129pm
apt119
walnut,ca.










masa percuma?


Ya Allah, aku memohon petunjuk daripada-Mu dengan ilmu-Mu dan aku memohon ketentuan daripada-Mu dengan kekuasaan-Mu dan aku memohon daripada-Mu akan limpah kurniaan-Mu yang besar. Sesungguhnya Engkau Maha Berkuasa sedangkan aku tidak berkuasa dan Engkau Maha Mengetahui sedangkan aku tidak mengetahui dan Engkaulah Yang Maha Mengetahui segala perkara yang ghaib. Ya Allah, seandainya Engkau mengetahui bahawasanya urusan ini  adalah baik bagiku, pada agamaku, kehidupanku dan kesudahan urusanku sama ada cepat ataupun lambat, takdirkanlah ia bagiku dan permudahkanlah serta berkatlah bagiku padanya dan seandainya Engkau mengetahui bahawa urusan ini mendatangkan keburukan bagiku, pada agamaku, kehidupanku dan kesudahan urusanku sama ada cepat ataupun lambat, maka jauhkanlah aku daripadanya dan takdirkanlah kebaikan untukku dalam sebarang keadaan sekalipun kemudian redhailah aku dengannya.”

petikan doa istikharah...apa pun urusan...mohon padaNYA moga dipermudahkan...

untuk hamba di sini...sedang risau dengan kelapangan waktu yang di beri...ALLAH beri cuti 2 bulan tanpa kelas dan fikiran hamba melayang2 fikir, banyak benda perlu di lakukan, tapi tiada satu perkara pun tak tahu apa yang perlu di lakukan..ini lah dia..bahana masa lapang! 

bahaya! lagi2 ni dalam bulan ramadan...perlu lebih istiqamah atas landasan ALLAH! 

perlu sibukkan diri walau tanpa kerja sekolah!

insha ALLAH...practice menjadi suri rumah sepenuh masa mungkin..^^

2 bulan percuma...insha ALLAH..selagi terdaya..hamba isi dengan sebaiknya...demi REDHANYA...

*balik malaysia dalam list juga...tp, jika ALLAH izinkan dengan rezekiNYA..jika tidak...insha ALLAH...pasti banyak ilmu yang perlu lebih di gali di sini...insha ALLAH!

ALLAH ITU PENYUSUN KEHIDUPAN YANG PALING BAIK! 

almumtahanah...
mujahadah menghadapi masa lapang..
6.30 am
8 ramadan 1433H
07/26/2012
apt 119 walnut, ca.

mereka di sana bergelumang dengan tembakan, darah, jenazah bergelimpangan di sana sini...di mana- mana sahaja...ya!mereka yang di sana tu...semua saudara kita! saudara Islam kita! kita sangka, kita tanya, kenapa ALLAH kejam dengan mereka? kenapa ALLAH tak tolong mereka? kenapa ALLAH biar mereka sakit, seksa, macam tu? sedangkan mereka Islam? tinggal di negara Islam...kenapa mereka?

apa yang kita sangka, apa yang kita persoalkan itu semua, salah laluan...silap!

ALLAH....takkan pernah bagi sesuatu yang sia-sia buat semua umat manusia di dunia ni...
ni buktinya :

" dan jangan sekali-kali kamu mengira bahwa orang-orang yang gugur di jalan ALLAH itu mati; sebenarnya mereka itu hidup, di sisi Tuhannya mendapat rezeki." (al-imran:169)

tengok! baca satu-satu...faham..yakin!

mereka dapat rezeki di sisi ALLAH..mereka yang kita sangka mati begitu saja...tidak!

mereka itu semua syuhada' ...kita??

kita yang di sini..masih bersenang lenang..bergelumang dengan dunia globalisasi yang "konon" nya tiada sempadan..itu kita...kita yang masih leka akan seksa mereka yang di sana..ya! mereka terseksa..setidaknya mereka mulia di sisi ALLAH.. cuba tanya diri kita..kita ni dekat mana di mata ALLAH??

mengaku cinta...tapi, apa buktinya??
mengaku rindu..mana rindunya??

sekarang, bulan RAMADAN...penuh barakah...bulan yang di janjikan padanya ada satu malam yang baik lebih dr seribu bulan...kita yang di sini sedang berbuat apa?? apa usaha kita untuk capai janjiNYA??

astaghfirullah...ya...kita mungkin lemah...tapi sampai bila???

sampai bila kita nak lemah??

sampai bila kita nak layan nafsu kita yang selalu "menggedik-gedik"??

sampai bila kita nak layan perasaan "jiwang" kita??

tepuk dada, tanya iman masing2...

tulisan ini..memang khusus untuk kita yang di sini...ya! yaang di sini..yang sedang menaip entry ni....fikir!!

pesanan untuk kita yang di sini...kita perlu doakan mereka yang di sana...tempat mereka, ALLAH sudah sediakan yang terbaik...kita perlu doakan diri kita juga yang di sini..yang tak tahu bagaimana pengakhirannya...tembakkan doa bertubi-tubi...INGAT! ALLAH.. takkan benarkan sesuatu itu berlaku secara sia-sia...

tahu..faham...yakin!!

insha ALLAH..
kita yang disini...sedang bermujahadah untuk menuju redhaNYA...
kita yang di sini..takkan biar perasaan "lemah", "gedik", dan "jiwang" bermaharajalela!!

jom!! ubah diri kita yang di sini...seksa mereka di sana, menjadi kekuatan untuk kita yang di sini agar tidak terlalu bersenang lenang, bergoyang kaki, berdondang sayang...terus tembak doa untuk mereka...para syuhada' yang telah lama di janjikan syurga untuk mereka...insha ALLAH!

~kemenangan pasti milik kita~

bila tiba saatnya....yang pasti...kepada DIA kita kembali...
wallahua'alam..

al-mumtahanah
prihatin!
mereka perlukan kita yang di sini...
*bila ALLAH izin dan redha...hamba juga ingin menjadi syuhada seperti mereka...insha ALLAH!

9.14p.m
7/25/2012
119 walnut,ca.


cemburu...

"kak, macam mana kalau ada perasaan cemburu ye?" 

"cemburu? akak pun selalu rasa cemburu, cemburu ni bagus sebenarnye kalau kita tahu macam mana nak buat die jadi bagus..contohnya macam yang kamu cakap, jeles je tengok dia boleh solat lagi awal dari kita, jeles je tgk die boleh bangun pagi2...kita jeles tengok mereka2 ni, then apa kita buat? biarkan atau, go for it buat macam mana yang die buat, atau left it atau kita tarik je dia same2 ngan kita?" tersenyum dia mendengar  ayat ni..hehe..
"kita kan, nak buat cemburu tu jadi bagus, kita kene jadikan cemburu ni sebagai satu start point tuk kita buat sama macam mereka yang kita "jeles"kan tu dan mungkin buat lebih baik dari mereka..insha ALLAH...niat dalam hati...ni lah cemburu yang memberi pelajaran bukan cemburu yang akhirnya membuat kita jatuh..boleh?"
"insha ALLAH..kak.." (gembira melihat dia tersenyum)

persoalan dari seorang adik yang bersama berjalan dalam tali ikatan ILAHI..

cemburu...satu perasaan..
cemburu merupakan satu terbit rasa yang kadangkala kita taktau apa puncanya..sungguh..
diri hamba ini juga sering merasa cemburu..cemburu pada dia..pada kamu..pada mereka..cemburu..yang taktahu punca asal titik mula bagaimana...cemburu tentang apa sahaja...cantiknya dia ni...hebatnya dia ni...coolnye die ni..awesomenye dia..jelesnya! uishhh..segala benda semua hebat belaka tentang dia...waah! 

ALLAHURABBI..ilham jawapan kepada soalan adik ni datang dari ALLAH dan sekarang membuatku tertanya semula..."aku selalu buat cemburu ni jd start point ker?" astaghfirullah...jarang sekali!! *nampaknya ni jawapan untuk diri sendiri..yes! untuk diri saya sendiri! 

kita takkan boleh buang rasa cemburu ni...hadir tanpa diundang..pergi tanpa dihalau...kalau dah semua rasa dari yang MAHA PENCIPTA RASA..masih ada rasa untuk mempertikai? sudah2 la tu...cukup..cukup...cukup!! muhasabah diri..dari DIA kita datang, kepada DIA kita dikembalikan......

kita manusia, takkan pernah sempurna...maaf buat kalian semua...sungguh..hamba seorang pencemburu tegar! maaf! *peace*

almumtahanah cuba untuk jadikan setiap perkara yang dicemburui sebagai "start point" untuk jadi lebih baik..insha ALLAH..doakan! <3

-gambarhiasan-
almumtahanah
7/11/2012
8:25 a.m
walnut 119
california


...where ever YOU are....

where ever YOU are
My best times
Were when I felt close to you
But everything fell apart
The moment I strayed from you

In each smile
In every single sigh
Every minute detail
Traces of you are found there

Wherever you are I’ll find you
Cause you’re the one I turn to
Wherever you be I’ll be with you
Cause you’re the one my heart is to
I need you

To see your smile
I would pass every trial
Desperately I await
For the day when I’m by your side

Wherever you are I’ll find you
Cause you’re the one I turn to
Wherever you are I’ll follow you
Cause you’re the one I turn to
Wherever you be I’ll be with you
Cause you’re the one my love is to
My love is to

Wherever you may be
I’ll follow till I see
In my heart you will be
Your love is all I need

In every single smile
Every single sigh
Every minute detail
Traces of you are there

Wherever you may be
I will search till we meet
In my heart you will be
Your love is all I need

Wherever you may be
Words: Sami Yusuf
Music: Sami Yusuf
Produced by Sami Yusuf
gambar hiasan











































Orang berilmu dan beradab tidak akan diam di kampung halaman,
Tinggallah negerimu dan merantaulah ke negara orang …
Merantaulah ,kau akan dapat pengganti daripada kerabat dan kawan…
Berlelah-lelahlah,manisnya hidup terasa setelah lelah berjuang
Aku melihat air menjadi rosak kerana diam tertahan,
Jika mengalir menjadi jernih,jika tidak,akan keruh menggenang…
Singa jika tidak meninggalkan sarang tidak akan mendapat mangsa..
Anak panah jika tidak tinggalkan busur tidak akan kena sasaran..
Jika matahari di orbitnya tidak bergerak dan terus diam,
Tentu manusia bosan padanya dan enggan memandang…
Bijih emas bagaikan tanah biasa sebelum digali dari tambang..
Kayu gaharu tidak ubahnya seperti kayu biasa jika di dalam hutan..
Wahai teman,
Bersabarlah dan Ikhlaslah dalam setiap perbuatan..
Terus meneruslah berbuat baik,ketika di kampong dan perantauan…
Bersabarlah menyongsong musibah yang terjadi dalam waktu yang mengalir..
Sungguh dalam sabar ada pintu kejayaan dan impian akan tercapai..
Jangan cari kemuliaanmu di kampong kelahiranmu..
Sungguh kemuliaan itu ada dalam perantauan pada usia muda..
Singsingkan lengan baju dan bersungguhlah mengejar impian..
Sebab kemuliaan tidak akan dapt diraih dengan kemalasan..
Oleh itu…..
AYUH BERJUANG!!!!!!!!!!!

"masa rehat kita hanya di syurga nanti"
ketuk diri sendiri untuk bangun dari tidur yang panjang!!

...seorang dia...

hadirnya seorang dia melatih hamba untuk lebih kuat...

ALLAHURABBI...
terkadang..ia amat sakit...namun, hamba tetap cuba untuk terus tersenyum...
senyum, di hadapan mereka...mereka...keluarga hamba...cinta hati hamba...
yang berjaya membuat hati hamba lebih kuat...
walau refleksinya berbeza...
insha ALLAH...dengan izin ALLAH...
tatkala bicara melontarkan suara...
yang membuat hati bergoncang hiba...
hamba tetap hadapinya...
kerana yang tahu setiap isi hati adalah yang MAHA ESA...
yang tahu setiap inci detik kata adalah DIA..

yang hamba perlu gagahi..adalah menerima hadirnya untuk melatih hamba menjadi insan yang lebih bermakna..dengan izin ALLAH..
atas asbab hadirnya seorang dia,terkadang membuat hati menangis secara tidak sengaja...
yang membuat permata jernih turun dari kelopak mata...ALLAHURABBI...bukan salah dia...dia tidak tahu apa-apa...salah hamba...
salah hamba...
salah hamba ya RABB...
dengan hadirnya seorang dia, yang menjadi penambah manis dalam rasa...dia..yang berfungsi sebagai penawar bagi setiap duka...dengan izin ALLAH...
sahabat hamba...

alhamdulillah...
atas asbab ALLAH mengizinkan dia menjadi sahabat hamba...atas asbab itu juga ALLAH ingin hamba menjadi lebih kuat mengatasi masalah hati dan rasa...
itu..yang hamba yakin pada tahap hamba yang hanya seorang hamba...terbatas akal pemikirannya..
dengan izin ALLAH...
syukur atas segalanya...yang telah selama ini berjalan sebagai rencah dalam kehidupan adalah yang terbaik kurniaan dari yang MAHA ESA...yang terbaik atas setiap hambanya...tugas hamba, adalah bersyukur dan terus bersyukur....tidak sedikit pun luak kasih sayangNYA yang MAHA HEBAT itu...subhana ALLAH...

berjalan di atas muka bumi yang fana ini..
sering saja membuat hamba berfikir...
bila hamba akan berjumpa denganMU ya RABB...?
izinkan ya RABB..jemput hamba dalam khusnul khatimah...izinkan ya RABB..

hanya padaMU..hamba berserah...
hanya padaMU, jiwa hamba berpasrah...
dengan izin ALLAH..segalanya bergantung padaMU..

hamba serah segala urusan dunia kepadaMU...
kamu, seorang dia itu...terima kasih dari hamba...maafkan hamba jika masih belum sempurna menjadi sahabat yang memberi makna...izinkan hamba terus mencuba...dengan izin ALLAH..

~coretan rasa dari seorang hamba
yang terkadang khilaf menafsir bicara~

-almumtahanah-



-gambar hiasan-
berjalanlah dengan kaki yang melangkah demi redhaNYA..
hayati ni'mat setiap inci kehidupan yang telah diberi olehNYA...
demi redha ALLAH..izinkan hamba...ameen...


masih belum layak...

hamba yang masih belum layak...

astaghfirullah...
dunia ya ALLAH..
dunia yang selalu mencengkam hamba untuk dipenuhi segala perlunya..
yang selalu buat hamba terkejar-kejar untuk mengisi waktunya..

hamba yang masih tidak layak ini..
jauh ya ALLAH..
jauh..merangkak, barangkali meniarap untuk melunaskan tanggungjawab hamba sebagai seorang hamba..
belum layak ya ALLAH...
jauh...

jiwa selalu kering...kosong..lupa..lalai...
tertanya, mengapa??

mengapa?
hamba sering leka ya ALLAH...
leka...pada indahnya tipu daya dunia...yang selalu memaksa hamba tunduk padanya...
dunia yang selalu sahaja menuntut haknya...
hamba yang masih tidak layak ini...jatuh...jatuh pada tiap kali ajakan dunia itu,..
lemah...kosong..hilang...
ALLAHURABBI...

hamba selalu lupa pada MU yang lebih utama...
astaghfirullah...
astaghfirullah...

air mata ini untuk siapa ya ALLAH...
untuk siapa?
adakah ia untukMU?
yang sering hamba harap begitu...
sering hamba harap begitu...
astaghfirullah...
maafkan hamba ya ALLAH...
belum layak ya ALLAH...

jauh hamba untuk menggapai redhaMU..
pada hebatnya tali cinta yang telah ENGKAU hulurkan...
menyaksikan kuat atau tidak hamba bertahan...
yang menentukan setiap hela peritnya ujian...

ALLAHURABBI...
izinkan hamba jauh dari permainan dunia ini...
izinkan hamba hilang dari pandangan mata kasar dunia ini...
izinkan hamba ya RABBI..

maafkan hamba ya ALLAH..
seringkali mengungkap kata cinta..
namun, tiada satu pun buktinya....
mengaku kata sayang..
tapi tiada satu pun langkahnya...
menyatakan kata rindu..
tapi selalu lupa menyebut namanya..

usaha hamba masih sedikit berbanding usaha mereka yang telah berjanji untuk menyesatkan hambaMU...
mereka berusaha sedaya upaya untuk setiap hambaMU berpaling, tetapi hamba ini...teramat sedikit usahanya untuk terus tetap menuju redhaMU...ALLAHURABBI..maafkan hamba..astaghfirullah...

al-mumtahanah
yang terkadang merasa kosong dalam diri
tanpa tahu asbabnya apa..
insha ALLAH..
hati yang kalian nampak kuat itu...hanya ALLAH yang tahu apa di dalamnya...
doakan hamba..
insha ALLAH..



kuatkan hati itu ya RABB

bismillah..

alhamdulillah...
cuti seminggu "summer holiday" berakhir dengan "1+1=3" ukhuwah sinergi iman...
hebat hati2 yang ALLAH tautkan itu..
12 orang termasuk diri sendiri...kami berkumpul demi mencapai redha NYA..menggapai kembali title seorang hamba...mendidik diri akan indahnya persahabatan kerana ALLAH itu...mengait kembali tali2 yang hampir longgar antara kami...eratkan kembali hati2 yang jauh..insha ALLAH..alhamdulillah...hati-hati ini..ALLAH yang pilih..dari DIA segalanya...alhamdulillah...

sehari "summer class" bermula..terasa ujiannya di tengah summer ini..pengalaman, persiapan menghadapi ramadhan dalam musim "summer"..ALLAHU RABBI!! kuatkan hamba ya ALLAH!! izinkan hamba menjalaninya dengan tenang...hari kedua...terima berita, seorang ibu kepada sahabat kami (nurul najwa abdul hadi) kembali ke rahmatullah..akibat kanser tulang stage 4..ALLAHU RABBI!! ujian ya ALLAH...alhamdulillah..najwa sudah berada di malaysia dua hari lepas..kuatkan hati itu YA ALLAH!! seorang ibu...sangat berat, untuk menghadapinyer...ibu najwa yang setakat hamba kenal...subhana ALLAH!! banyak membantu..banyak sangat2!! sangat pemurah..ya ALLAH..tempatkan ibu najwa ke tempat yang paling ENGKAU REDHAI...hati ini sayu mengenangkan beliau..al-fatihah yang mampu hamba hadiahkan...ya ALLAH...kuatkan hati hati itu ya ALLAH...terima setiap apa yang sudah ENGKAU aturkan...cuba untuk mengenal apa itu erti kasih sayang, dalam peritnya kehilangan..ALLAHURABBI..KUATKAN HATI ITU...yang ENGKAU beri atas mampunye seseorang...yang ENGKAU beri kepada mereka yang ENGKAU kehendaki...

semoga najwa sekeluarga dalam rahmat kasih sayangNYA

YA ALLAH...
KUATKAN HATI ITU.,,
SIHAT SEJAHTERAKAN IBU BAPA KAMI YANG MASIH ENGKAU BERI KEHIDUPAN..
IZINKAN KAMI BERJUMPA MEREKA YA ALLAH..
IZINKAN DI DUNIA INI YA RABBB...
JIKA TIDAK...IZINKAN DI SYURGA MU...IZINKAN YA ALLAH..

*hati ini sayu apabila mereka kehilangan seorang ibu..hamba tidak mampu untuk itu ya ALLAH...izinkan hamba yang ENGKAU panggil dulu...berilah ni'mat umur yang sejahtera kepada kedua ibu bapa hamba...peliharalah mereka sepertimana mereka menjaga hamba ketika waktu kecil..ameen..
rindu sentuhan mereka...*

hati itu yang kami lihat kuat
hanya ENGKAU yang tahu apa yang ada di dalamnya..
hati itu yang kami lihat sihat..
hanya ENGKAU sahaja yang tahu apa yang ada di dalamnya..
hati itu yang kami lihat bersahaja..
hanya ENGKAU yang tahu apa yang ada di dalamnya...

kami tidak mampu ya ALLAH,..
hanya ENGKAU..yang menjaga tiap hati-hati kami...
lindungi ia dari tipu daya dunia...pelihara ia dari bisikan halus durjana..
kuatkan hati itu ya RABB!!

al-mumtahanah
12.34 p.m
california
06/19/2012

~ajarkan aku erti redha~

erti redha.....

bismillah...

*pernah suatu ketika, persoalan yang bermain diminda ini menjadi persoalan di luar kotak minda dan di ajukan kepada mereka sekalian cinta2 hati saya..."ajarkan aku erti redha"....

namun, masih tiada jawapan yang konkrit yang boley dijadikan sandaran kukuh...tiada...masih tak mengerti apa itu erti redha....suatu masa dulu...

dan kini..alhamdulillah..mata hamba yang kerdil lagi hina di buka satu persatu dalam singkapan kasih sayangNYA...sebuah perjalanan seorang hamba dalam pencarian ilmu di bumi asing...ilmu yang sangat bermanfaat dalam pencarian erti redha...alhamdulilllah...dan kini...hamba ini mengerti sedikit sebanyak apa itu erti redha...

jawapan kepada sebuah persoalan ini...bukan suatu jawapan yang boley ditulis atas kertas..tidak akan....jawapannya sentiasa ada bersama perjalanan hidup seorang hamba ini...SEPANJANG PERJALANAN...SENTIASA BERSAMA...itulah dia...ujian, rintangan, sakit, sedih,. kecewa, gembira, ketawa...semua itu adalah jawapan kepada erti redha...terima apa sahaja yang diberi...dan kemana arah tempat kita kembalikan segala...wallahua'alam..

benar...perjalanan hidup ini..jalan yang menjadi pilihan ini..banyak mengajar saya erti redha...ALLAH tahu segala yang baik untuk setiap hambaNYA...kembalilah wahai jiwa2 yang tenang...insha ALLAH...bersama duka itu pasti ada gembira....

"was there not a period of time when man was nothing worth mentioning? WE created man from a drop of mingled fluid so that WE might try him; WE gave him hearing and sight; WE showed him the way, whether he be grateful or ungrateful" (76: 1-3)

....salam sayang rindu kasih dari california...
almumtahanah
~masih belajar erti redha~
6/1/2012
4.35 p.m (u.s)



~100~

salam'alaik!
yeahh..now, alhamdulillah..sempat sempatkan jugak nak isi entry y ke seratus ni.like i said before, this entry is contribute to that person y memberi pencetus kpd longbean-longbean ni...weheee..

awak...ni untuk awak tau!!



assalamualaikum..
hai nme kite longbean..
huhu..
ni sumer atas cadangan NJ-sushi-
sebenarnyer x rse pn nk wat blog ni..
tp..atas sokongan dr tepi oleh NJ,so..
tercipta la..
www.longbean-longbean.blogspot.com..

semoga korang sumer happy selalu apabila melawat ke blog ni..

thanx NJ-sushi-..
akan ku usahakan untuk merajinkan diri mengupdate blog ni k..

"나 주 아 짱 said...
YEA...
ARI yg ditunggu - tunngu pun tibe..
kak echa wat BLOG!!
UNBELIEVABLE!!!
WOW!!
idop longbean..
ape2 pun longbean ..ingat nie
I SENTIASE SOKONG YOU DR TEPI!!
I'LL WILL STILL BE THERE!! 

~ special quotation here! ~

untuk awak...yang selalu berada di tepi..hihi..
thanks a lot..^^
awak..yang selalu buat akak tersenyum lebar..terketawa...termenangis...semuanya laaa..akak rindu saat kita selalu bersama..
just don't want to mentioned aktiviti2 kite dulu....nnt air mata ni turun tanpa izin..hoho..


awak...insha ALLAH..selagi ALLAH izinkan untuk pinjam nafas ni, i will always be with you...jazakillahukhair dear!


kita sama-sama..berjalan seiringan menuju kasih dan sayang cinta demi redha ILAHI...


i love you..you love me..we are one big family...lalalala..^^


always miss you...from here... flying without wings~ send my love to you... <3


special dedicates to  my love 
najwa wawa
nj the shusi..
^^
love from here
kak aisyah
AJ misslongbean
<3



bismillah...

astaghfirullah...astaghfirullah..astaghfirullah...
sebelum tenggalam jauh dalam lamunan maya yang tidak tahu bila akhirnya ni...jom banyak2 istighfar...teruskan lagi..dan lagi...

dan sebelum tu...nak bagi tentatif sebelum entry ni di taip...

*1)dah lama nk bg entry baru ni sebenarnyer,
*2)byk tajuk atau perkara yang bermain difikiran sekarang...
*3)byk keje sekola yang maish taksiap-siap ---->ni nak ketuk ni!! huh~
*4)rindu mak abah,adik beradik,kakak-kakak sealiran, sufian busuk masam, my only love in my heart, (wohaaaa!!)
*5)now, i get my topic for this entry! enjoy!! ----> drama manusia yang dilakonkan atas pentas dunia akan berakhir pada bila2 masa sahaja...^^

dengan itu....direct pegi point yang ke 5 okay...*saya taknak sentuh point 1 hingga 4 sebab ia akan membuatkan entry ni panjang berjela-jela takut merepek entah ape2... -----> point yang ke 5 ni sebenarnye, berkaitan dengan point2 sebelumnya...*haha! dah cukup putar belit dah saya ni..hihi

okay2..chill...astaghfirullah...astaghfirulllah..astahgfirullah...teruskan istighfar...teruskan baca...sambil istighfar...kata2 yang tak bermanfaat..buang jauh2...yang ade faedah simpan,buat semangat! ^_^

minggu ke enam dalam quarter yang ketiga bg saya...*tgh semangat nak taip entry, issue kelas quran cancel arini timbul..*terpening seketika..okay..sambung balik...huhu..

okay...minggu ke enam...hmmmmmm..*ehhh,.,byk pulak isu keluar masa nak taip entry ni...

baris ni..setelah 5 minit tergendala oleh isu2 yang timbul secara tetibe...*pop-up, in mind..inilah kehidupan..kite rancang nak buat tu, nak buat ni..tetibe ade bende yang menyebabkan kita tak boley nak buat bende tu dan ni..so, make your schedule as flexible as you can...then, be positive! kalau tidak...makan jiwa jugak ler....*penah rase kut perasaan tu* tp sekarang, i'm a big big girl in a big big world! bak kata emilia daam lagunyer itu..hikhik..>_<

okay..sambung...*bape byk kali sambung pun entah...

balik semula kepada point y ke 5..."now, i get my topic for this entry"..sebenarnyer ni, tetibe jer terkeluar dr akal fikiran dan minda setelah habes menaip point 1 hingga 4...hehe..

nak kisahkan tentang minggu ke enam quarter ke tige ni...lebih spesifik...ari kames, 05/03/2012 (us), waktu pagi..ketika menunggu shuttle hendak ke kelas jam 10 pagi..,
aritu..alhamdulillah...gerak dengan my miss housemate, merangkap my miss roomate, merangkap my miss dear forever..dan alhamdulillah...tak seperti hari2 lainnya...(hari2 lainnyer..saya berjalan sendirian, pusing kiri pusing kanan, abang2 gagah perkasa yang berada disekeliling..*gua berani kut!* hoho...sebab....ALLAH ada bersama! weheeeee..^^

sambung2...dalam perjalanan nak ke kelas tu, yang tunggu bersama, ade 2 org rakan (cina)..pernah sekelas ngan diorg dulu..so, kami know each other..=)

seperti biase...i'm hot okay! *takrela sebenarnye ckp diri sendiri hot! hoho..api neraka tu lagi hot tau tak??? astaghfirullah...diorg ni...tetibe jer...

sahabat 1 (cina lelaki) : itu cincin boyfirend bg ka?
saya ( muslim perempuan) : ermmm..yap! (dalam hati ada "taman") ^^
sahabat 2 (cina perempuan) : really?? boyfren?? u have a boyfren??
sahabat 1: kat malaysia??
saya : hmmm...you can ask her..(tangan tunjuk ke arah my dear forever)
my dear forever: entah..i don't know..(buat muka "kacak" yang tengah blurr) *die je ade kelebihan tu*
sahabat 2: husband?? (dengan nada tertanya-tanya...dengan nada tak puas hati pun ade gak..)
saya: husband?? not yet! (cm biase..senyum ajelah...)

perbualan kami..terhenti di situ...dengan biar mereka terus tertanya...hehe..

hailaaa...inilah dia...kisah yang tak berapa nak penting pun sebenarnya..tp entah kenapa boley terpilih untuk jadi entry yang ke 99 saya...alhamdulillah..=)

meh sini nak bg ia penting!
sangat penting...bila org tnye cincin saya ni...boyfren bg ker??
dah byk sebenarnye saya baca blog2..artikel2 tajuknya.."cincin di jari manisku"...dilema seorang wanita..hohoho..menerangkan tentang "cincin di jari manis" mereka...semua ade kisah sendiri kan..and i have mine..

okay..saya..perempuan biasa yang memakai cincin di jari manis sebelah kanan...silver..dan org di sini, (US) menganggap org yang pakai cincin silver dah kahwin...*alhamdulillah*...kenapa saya ckp alhamdulillah..sebab, takdela abang2 gagah perkasa ni sibuk kacau saya *perasan ade org kacau* hikhik

untuk dua sahabat (cina) tu..saya biarkan mereka tau yang saya sudah ade boyfren..biarkan...
buat kalian2 disini...yang dah tau..bagus!
yang taktau lagi..ni die...boyfren saya tu..my lovely hensem good looking great guy forever my mr ABAH! wohaaaa....*rindu abah..huhu
hailaaa..cincin..selalu jadi isu...biarlah die dah kawen ke belum ke..nak pakai cincin ke tanak pakai ker..suke hati mereka la..

p/s..kalau saya dah kawen nnt..cincin ni..akan bertukar wajah! hoho..*berangan jadi sang puteri tunggu putera datang naik kuda...* heeeyy..sudah2 la tu berangan...jauh benau tu...astaghfirulllah...

okay..jelas sekarang...then...berkait rapat jugak dgn kehidupan semasa saya...ade yang bertanya.."kak aisah tu tgh bercinta ker? bahagia je tgk status fb die.." wow!

saya terus imbas2 balik apa yang saya post, share. komen dalam fb tu..ermmmmm....takdelah jiwang sangat...takdelah "bahagia" sangat...anyway, thanks dik sebab concern...hehe..

*saya belum sempat nak borak dengan seorang adik yang bertanya ni..kalau dah sempat..sebenarnya..ni tajuk asal untuk entry ni..<----------termasuk dalam point 2...^^

anyway...saya memang sedang bercinta! berat dan sakit..gembira dan suka dalam cinta ni..biar saya je yang tahu...dengan siapa saya bercinta?? setakat ni..percintaan saya dalam ruanglingkup hidup saya...saya sedang bercinta dengan adik yang betanya itu juga..saya baru faham erti cinta sebenarnya...itulah dia...cinta bawa ke syurga...dengan mereka yang berada di sekeliling saya...mereka...cinta hati saya..untuk dibawa bersama ke syurga...insha ALLAH..sebelum munculnye putera y naik kuda sudi membawa sang puteri ni menjadi ratu hidupnya, saya bercinta dengan kalian semua..selepas sang puteri ini menjadi ratu dalam hidup sang putera yang menaiki kuda itu, cinta saya selepas ALLAH dan rasul..adalah dia..kemudian..ibu bapa saya...adik beradik saya..dan pastinya kalian semua...tetap..dalam hati saya...*waaahhh..ni dah lebih makan gula ni..hoho..ehh..kalian doakan tau! hehe..^^

okaylaaa...tajuk untuk entry pun dah dapat...isi pun dah ada...nak buat homework laa..*kalau lama2 dok menaip kat sini...makin tinggi berangannyer..payah!
cinta hati saya di malaysia sedang skype dengan saya..*wink wink*




CINTA UTAMA SAYA! <3



CINTA HATI SAYA <3 

CINTA HATI SAYA.. =)

 CINTA HATI SAYA JUGA..>_<

 CINTA HATI SAYA LAGI..^_^


CINTA HATI SAYA..^_<


 CINTA HATI SAYA~ =)


 CINTA HATI SAYA JUGA!!  *putera naik kuda * hehe..^^(berangan lagi...orang kata takpe..berangan tu percuma..peace! ^_^ )

semua kisah kehidupan yang pelakonnya hanya manusia..pasti byk silap di mana-mana..teruskan langkah walaupun payah...!! 

p/s:ini entry yang ke 99...dan yang paling dare pernah saya post! *ini lahir dr hati yang ikhlas! semoga bermanfaat! 
*bila cincin saya bertukar wajah nnt..saya update k! hohi..=)

salam perantauan buat yang sedang merindu saya..*bajet ade orang rindu*
entry yang ke 100 insha ALLAH..tribute tuk mereka yang menjadi perintis saya buat blog ni..>_<

almumtahanah di california
4.37 p.m
05/04/2012 (us)
~demi redhaNYA~




nirvana-cukup cukup sudah

bismillah..
*cuba klik link kat atas tu..hayati lirik dia...faham dengan kefahaman yang kalian boleh faham...


now, my turn...
lagu ni..first dengar dr my roomate...dia suka lagu ni..then, saya pun bukak, cube dengar..dan hayati...tiba-tiba rasa takut dengan lagu ni..kalian takut tak? *mungkin perasaan saya saja*


dari bait2 lirik ni...yang pertama buat saya rasa takut...


"tegarnya kau menari di atas tangisanku...kau permainkanku sesuka hatimu.."


takut sangat....kite refleksikan lagu ni..sekarang, nak bawa kalian semua menganggap "ku" sebagai yang MAHA MEMBERI...dan "mu" sebagai diri kita sendiri..yang "asyik saja menerima"...


"sudah..cukup cukup sudah..."
ini..katanya kalau yang MAHA MEMBERI sampaikan kepada yang "asyik menerima"....sanggup kita??


"inikah caramu..membalas cintaku..kau nodai cinta yang ku beri.."
ini...bayangkan andai yang MAHA MEMBERI cakap direct kat yang "asyik menerima"...apa kita rasa??


"dah berulang kali ku cuba mengalah...ternyata sabarku tak beerti buatmu.."
ini...betul..banyak kali yang MAHA MEMBERI sabar dengan yang "asyik menerima"...betul kan??


seluruh lirik ni...hayati..refleksikan sekejap...muhasabah diri sekejap....sekejap jer....habiskan satu lagu..dengar sampai habis...faham maksud lirik...refleksikan...ini bukan dari manusia kepada manusia..ini dari yang MAHA MEMBERI kepada yang asyik menerima...cuba lah sekejap...


sahabatku sekalian...saudara seISLAM ku..dan diriku sendiri terutamanya...
sampai bila kita nak jadi yang "asyik menerima"?
sampai yang MAHA MEMBERI kata "cukup sudah"?
sampai bila kita nak "menari atas tangisanNYA"?
sampai yang MAHA MEMBERI kata "ternyata sabarku tak beerti buatmu"?


astaghfirullah....bersyukurlah kita semua..kerana yang MAHA MEMBERI ini..takkan pernah sanggup berkata sedemekian rupa...tapi, andai ia berlaku...na'uzubillah...
yang MAHA MEMBERI ini..sangat sayang kepada yang "asyik menerima"...maka, y "asyik menerima" ni...jalankan tugas kita sebagai yang "asyik menerima"....tanggungjawab kita...


"dan (ingatlah) ketika Tuhanmu berfirman kepada para malaikat, "aku hendak menjadikan khalifah di bumi." mereka berkata, "apakah Engkau hendak menjadikan orang yang merusak dan menumpahkan darah di sana, sedangkan kami bertasbih memujiMU dan menyucikan namaMU?" DIA berfirman, "sungguh, Aku mengetahui apa yang tidak kamu ketahui." (2:30)


"Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan agar mereka beribadah kepada KU." (52:56)


ayuh! kembali kepada fitrah kita manusia yang hanya sembah kepada yang selayaknya...ayuh! jaga hati yang MAHA MEMBERI!! yang MAHA MEMBERI itu..tidak sedikit pun rugi andai hambanya tidak kembali kepadanya..tetapi..kita..yang "asyik menerima" ni yang akan rugi-seruginya...na'uzubillah..astaghfirullah....


ALLAH beri kita peluang bernafas untuk kita bertaubat pada kesilapan yang sebelumnya..insha ALLAH...yang MAHA MEMBERI ini..sangat sayang dengan hambanya...jangan abaikan DIA!


*peringatankhasbuatdirisendiriyangselalulupaatastujuanapadihidupkandidunia*


p/s: misslongbean mmg suka dengar lagu...bila misslongbean dgr lagu..almumtahanah refleksikan kepada dunia sebenar..mengaitkan dengan YANG MAHA ESA..inilah tugas mereka yang ada dalam diri hamba yang hina ini..tiada apa yang layak ku persembahkan untuk MU ALLAH...maaf ya ALLAH...




almumtahanah
walnut california
9.52 a.m
~ketika  berpuluh kali lagu "sudah cukup sudah" bermain di corong mr lenovo~



   alhamdulillah....rupa baru untuk blog assalamu'alaikum...masih misslongbean.. =) lebih ke    arah almumtahanah..yang hanya berpegang pada tali ALLAH..


    "tiada apa yang wujud di hadapan mata ini kukuh untuk dijadikan pergantungan penuh"


insha ALLAH...
tuntun langkahku menuju cinta hakiki..
bawa jalanku menuju arah yang SATU...
pimpin tanganku membawa tali itu...
segalanya milik yang punya segala..
ALLAHURABBI...
MUHAMMAD RASULULLAH...

almumtahanah  bertukar wajah
misslongbean
california


bismillahirahmanirrahim..
alhamdulillah...di kesempatan waktu yang bakinya entah bila akan berakhir dapat juga ku kongsikan  tenatng "batu-bata kehidupan" karya hilal asyraf ni....cetakan pertama 2011 terbitan galeri ilmu..hak milik anisah md zin..*thanks anis! =)

bila masa di lapangkan, dapat ku guna sepenuhnya untuk mengkhatamkan buku motivasi ni..alhamdulillah..byk info dan anjakan paradigma yang mengetuk diri sendiri untuk kearah yang lebih baik...insha ALLAH...pendekatan yang sempoi, dgn laras bahasa yang mudah difahami senang untuk kita,yang insha ALLAH, masih bergelar remaja ni untuk hadam menjadi isi dalam diri... =)

byk tajuk di ketengahkan....antaranya, "hati yang kita lupa jaga" ---> hati siapa?

Rasulullah s.a.w bersabda :
 "sesungguhnya yang halal itu jelas, dan sesungguhnya yang haram itu jelas, dan antara keduanya adalah perkara musyatabihat (y tidak jelas sama ada itu haram atau tidak) dan tidak diketahui akannya (kejelasannya) ramai dari kalangan manusia. sesiapa yang menjaga dirinya daripada perkara syubhah itu, maka dia telah menjaga agamanya dan kehormatannya. sesiapa jatuh ke dalam perkara syubhah maka dia telah jatuh ke dalam perkara haram. seperti pengembala y mengembala di sekitar tanah larangan (sempadan), ditakuti akan memasukinya (daerah larangan itu). ketahuilah bahawa setiap raja itu mempunyai kawasan larangannya (yang orang lain dilarang memasukinya) dan kawasan larangan ALLAH adalah apa yang diharamkan olehnya. ketahuilah di alam jasad itu ada segumpal darah, sekiranya ia baik maka baiklah seluruh jasad, sekiranya ia buruk, maka buruklah seluruh jasad, ketahuilah bahawa ia adalah qalb (ramai menterjemahkan qalb sebagai hati, ada pula yang megatakan ia adalah jantung.)" (hadith riwayat bukhari dan muslim)

oleh itu,
segalanya bermula di situ ...hati itu..milik siapa??
"untuk menjadi manusia yang terbaik, hendak tidak hendak, penjagaan hati perlu menjadi prioriti"
fikirkan sejenak...kenapa kita lupa jaga hati kita?

antara tajuk lain, " pokok keimanan" ---> iman yang bagaimana?
sebelum ni, saya ada masukkan entry tentang 1+1=3 ..iaitu konsep iman yang dibawa dalam sebuah persahabatan dr novel sinergi...dan sekarang..."pokok keimanan" dalam buku "batu-bata kehidupan" ini membawa kepada satu persoalan...."adakah kita menjaganya?" pokok iman ni, hadiah dari ALLAH untuk setiap hambanya  y perlu kita jaga dengan sepenuh jiwa. ia juga salah satu ni'mat terbesar selain ni'mat islam yang telah ALLAH titipkan...persoalannya, "adakah kita menjaganya?"

"tidakkah engkau melihat (wahai Muhammad) bagaimana ALLAH mengemukakan satu perbandingan, iaitu: kalimah yang baik adalah sebagai sebatang pohon yang baik, yang pangkalnya (akar tunjangnya) tetap teguh, dan cabang pucuknya menjulang ke langit. Dia mengeluarkan buahnya pada tiap-tiap masa dengan izin ALLAH. dan ALLAH mengemukakan perbandingan-perbandingan itu untuk manusia, supaya mereka beringat (mendapat pelajaran.)" (ibrahim 14:24-25)

bagaimana kita menjaga pokok keimanan kita?
dari akarnya, batangnya dan terus ke dahan dan buahnya...
akar = kefahaman
batang=keikhlasan
dahan dan buah = sahsiah yang baik dan amal kebaikan.

saya suka dengan kata-kata yang di ketengahkan disini -----> "putus asa di tengah perjuangan itu, adalah kerana kesilapan di titik permulaan"
jom!! kaji balik...apa yang telah kita lakukan sepanjang menjaga pokok keimanan ni..cukup bajakah ia? cukup air kah? lebih kah?? cari balik...ayuh!

lagi satu tajuk y betul2 buat saya terketuk..----> "blogger=da'ie" sama dengan...saya??

persoalan menerjah dalam akal fikiran sendiri? blogger itu adalah saya...yang sedang menaip untuk menyiapkan entry kali ni..adalah tangan saya sendiri...tp setakat mana saya membawa blog saya ke arah jalan kebaikan? setakat mana saya mampu untuk membawa topik2 menarik y boleh di kongsi oleh sekalian rakan saya? itu tanggungjawab saya...kisah setiap blogger adalah berbeza..masing2 ada cerita tentang bagaimana mereka bermula dgn dunia "blog" ni...tapi, insha ALLAH..mereka ada sesuatu untuk kalian semua..insha ALLAH! "batu-bata kehidupan" membawa penjelasan yang boleh buat saya sendiri "buka mata"...katanya..---->
1 )blog bukan semata riadhah fikri..riadhah fikri yang dimaksudkan adalah riadah pemikiran atau tempat kita tulis apa kita mahu, dan biarkan.
2) blog sekadar trend
bila blog menjadi trend, ramai yang berlumba-lumba untuk berblog..tapi, sejauh mana pengisian blog kita?
persoalannya disini..."adakah blog aku ni bermanfaat untuk Islam?" dan keduanya..."apakah blog aku ni syarak?" dua persoalan untuk saya antara blogger yang masih mentah dgn pengisiannya..
pengisian juga menurut saya, perlu kreatif...byk blog y saya jumpa ada ciri2 santai..sempoi dan kreatif..dalam masa y sama pengisian penuh! syabas buat mereka!
"blog yang ingin sebar Islam, tidak semestinya perlu dalam bentuk artikel dan sebagainya. puisi pun boleh, cerpen pun boleh, novel bersiri pun boleh, diari pun boleh, pengalaman pun boleh." *saya perlu keluar dari trend "sekadar mahu ada blog" atau trend "semua orang ada blog". jom cipta arus Islam dalam blog kita, dan sebarkan seluas yang mungkin!

sebelum terlupa,.,,ada pesanan buat semua blogger terutamanya diri sendiri ni...--------> jangan lemas di alam blog!! dalam blog, baik..alam realiti juga perlu baik... "janganlah kita anggap blog kita sebagai "satu tempat mengajar orang lain," tetapi lihatlah blog kta sebagai "satu medan memperbaiki diri, dan mengajak orang lain ke arah yang sama". insha ALLAH! =)

selepas mendapat tamparan seperti ni, mencari2 idea untuk saya mengkreatifkan hasil pengisian blog ni agar lebih bermakna..masih dalam pencarian..insha ALLAH!

selain perkongsian, kupasan novel atau buku2 yang telah di baca, saya akan cuba masukkan sikit2 rentak2 irama dendangan yang menjadi halwa telinga buat semua..insha ALLAH!

buku "batu-bata kehidupan" membuka pemikiran saya y membacanya..memang sengaja tanak habiskan tajuk2 yang dibawa, yang membaca blog saya ni, kalau ada y minat baca buku motivasi..tak rugi kalau baca buku ni...awesome!
silakan baca..khatam dan hadam..!

kredit buat kakyong Hasni Ehsan yang selama ni memperkenalkan saya dengan buku2 hilal asyraf ni...byk sgt bende baru y saya dapat belaja! anjakan paradigma! persepsi setiap manusia itu perlu pelbagai..kreatifkan..sangat banyak!
terimakasih buat pemilik buku "batu-bata kehidupan" yang saya pinjam dengan...anis y comot..=p

alhamdulillah..terima kasih ya ALLAH...kerana bagi peluang untuk buka satu persatu helaian dr buku ini..sehingga kini...alhamdulillah..

kalau jumpa kat kedai buku..jangan segan beli ye! =)
 "tidakkah sudah tiba masanya kita bergerak membina kehidupan berlandaskan arahan-NYA?"

setakat ni dulu..
misslongbean bicara tentang "batu-bata kehidupan"
jumpa lagi di lain entry..insha ALLAH! 
adios! 
demi redhaNYA~ 
almumtahanah di california..
6.50 pm
4/17/2012


;;