masa percuma?


Ya Allah, aku memohon petunjuk daripada-Mu dengan ilmu-Mu dan aku memohon ketentuan daripada-Mu dengan kekuasaan-Mu dan aku memohon daripada-Mu akan limpah kurniaan-Mu yang besar. Sesungguhnya Engkau Maha Berkuasa sedangkan aku tidak berkuasa dan Engkau Maha Mengetahui sedangkan aku tidak mengetahui dan Engkaulah Yang Maha Mengetahui segala perkara yang ghaib. Ya Allah, seandainya Engkau mengetahui bahawasanya urusan ini  adalah baik bagiku, pada agamaku, kehidupanku dan kesudahan urusanku sama ada cepat ataupun lambat, takdirkanlah ia bagiku dan permudahkanlah serta berkatlah bagiku padanya dan seandainya Engkau mengetahui bahawa urusan ini mendatangkan keburukan bagiku, pada agamaku, kehidupanku dan kesudahan urusanku sama ada cepat ataupun lambat, maka jauhkanlah aku daripadanya dan takdirkanlah kebaikan untukku dalam sebarang keadaan sekalipun kemudian redhailah aku dengannya.”

petikan doa istikharah...apa pun urusan...mohon padaNYA moga dipermudahkan...

untuk hamba di sini...sedang risau dengan kelapangan waktu yang di beri...ALLAH beri cuti 2 bulan tanpa kelas dan fikiran hamba melayang2 fikir, banyak benda perlu di lakukan, tapi tiada satu perkara pun tak tahu apa yang perlu di lakukan..ini lah dia..bahana masa lapang! 

bahaya! lagi2 ni dalam bulan ramadan...perlu lebih istiqamah atas landasan ALLAH! 

perlu sibukkan diri walau tanpa kerja sekolah!

insha ALLAH...practice menjadi suri rumah sepenuh masa mungkin..^^

2 bulan percuma...insha ALLAH..selagi terdaya..hamba isi dengan sebaiknya...demi REDHANYA...

*balik malaysia dalam list juga...tp, jika ALLAH izinkan dengan rezekiNYA..jika tidak...insha ALLAH...pasti banyak ilmu yang perlu lebih di gali di sini...insha ALLAH!

ALLAH ITU PENYUSUN KEHIDUPAN YANG PALING BAIK! 

almumtahanah...
mujahadah menghadapi masa lapang..
6.30 am
8 ramadan 1433H
07/26/2012
apt 119 walnut, ca.

mereka di sana bergelumang dengan tembakan, darah, jenazah bergelimpangan di sana sini...di mana- mana sahaja...ya!mereka yang di sana tu...semua saudara kita! saudara Islam kita! kita sangka, kita tanya, kenapa ALLAH kejam dengan mereka? kenapa ALLAH tak tolong mereka? kenapa ALLAH biar mereka sakit, seksa, macam tu? sedangkan mereka Islam? tinggal di negara Islam...kenapa mereka?

apa yang kita sangka, apa yang kita persoalkan itu semua, salah laluan...silap!

ALLAH....takkan pernah bagi sesuatu yang sia-sia buat semua umat manusia di dunia ni...
ni buktinya :

" dan jangan sekali-kali kamu mengira bahwa orang-orang yang gugur di jalan ALLAH itu mati; sebenarnya mereka itu hidup, di sisi Tuhannya mendapat rezeki." (al-imran:169)

tengok! baca satu-satu...faham..yakin!

mereka dapat rezeki di sisi ALLAH..mereka yang kita sangka mati begitu saja...tidak!

mereka itu semua syuhada' ...kita??

kita yang di sini..masih bersenang lenang..bergelumang dengan dunia globalisasi yang "konon" nya tiada sempadan..itu kita...kita yang masih leka akan seksa mereka yang di sana..ya! mereka terseksa..setidaknya mereka mulia di sisi ALLAH.. cuba tanya diri kita..kita ni dekat mana di mata ALLAH??

mengaku cinta...tapi, apa buktinya??
mengaku rindu..mana rindunya??

sekarang, bulan RAMADAN...penuh barakah...bulan yang di janjikan padanya ada satu malam yang baik lebih dr seribu bulan...kita yang di sini sedang berbuat apa?? apa usaha kita untuk capai janjiNYA??

astaghfirullah...ya...kita mungkin lemah...tapi sampai bila???

sampai bila kita nak lemah??

sampai bila kita nak layan nafsu kita yang selalu "menggedik-gedik"??

sampai bila kita nak layan perasaan "jiwang" kita??

tepuk dada, tanya iman masing2...

tulisan ini..memang khusus untuk kita yang di sini...ya! yaang di sini..yang sedang menaip entry ni....fikir!!

pesanan untuk kita yang di sini...kita perlu doakan mereka yang di sana...tempat mereka, ALLAH sudah sediakan yang terbaik...kita perlu doakan diri kita juga yang di sini..yang tak tahu bagaimana pengakhirannya...tembakkan doa bertubi-tubi...INGAT! ALLAH.. takkan benarkan sesuatu itu berlaku secara sia-sia...

tahu..faham...yakin!!

insha ALLAH..
kita yang disini...sedang bermujahadah untuk menuju redhaNYA...
kita yang di sini..takkan biar perasaan "lemah", "gedik", dan "jiwang" bermaharajalela!!

jom!! ubah diri kita yang di sini...seksa mereka di sana, menjadi kekuatan untuk kita yang di sini agar tidak terlalu bersenang lenang, bergoyang kaki, berdondang sayang...terus tembak doa untuk mereka...para syuhada' yang telah lama di janjikan syurga untuk mereka...insha ALLAH!

~kemenangan pasti milik kita~

bila tiba saatnya....yang pasti...kepada DIA kita kembali...
wallahua'alam..

al-mumtahanah
prihatin!
mereka perlukan kita yang di sini...
*bila ALLAH izin dan redha...hamba juga ingin menjadi syuhada seperti mereka...insha ALLAH!

9.14p.m
7/25/2012
119 walnut,ca.


cemburu...

"kak, macam mana kalau ada perasaan cemburu ye?" 

"cemburu? akak pun selalu rasa cemburu, cemburu ni bagus sebenarnye kalau kita tahu macam mana nak buat die jadi bagus..contohnya macam yang kamu cakap, jeles je tengok dia boleh solat lagi awal dari kita, jeles je tgk die boleh bangun pagi2...kita jeles tengok mereka2 ni, then apa kita buat? biarkan atau, go for it buat macam mana yang die buat, atau left it atau kita tarik je dia same2 ngan kita?" tersenyum dia mendengar  ayat ni..hehe..
"kita kan, nak buat cemburu tu jadi bagus, kita kene jadikan cemburu ni sebagai satu start point tuk kita buat sama macam mereka yang kita "jeles"kan tu dan mungkin buat lebih baik dari mereka..insha ALLAH...niat dalam hati...ni lah cemburu yang memberi pelajaran bukan cemburu yang akhirnya membuat kita jatuh..boleh?"
"insha ALLAH..kak.." (gembira melihat dia tersenyum)

persoalan dari seorang adik yang bersama berjalan dalam tali ikatan ILAHI..

cemburu...satu perasaan..
cemburu merupakan satu terbit rasa yang kadangkala kita taktau apa puncanya..sungguh..
diri hamba ini juga sering merasa cemburu..cemburu pada dia..pada kamu..pada mereka..cemburu..yang taktahu punca asal titik mula bagaimana...cemburu tentang apa sahaja...cantiknya dia ni...hebatnya dia ni...coolnye die ni..awesomenye dia..jelesnya! uishhh..segala benda semua hebat belaka tentang dia...waah! 

ALLAHURABBI..ilham jawapan kepada soalan adik ni datang dari ALLAH dan sekarang membuatku tertanya semula..."aku selalu buat cemburu ni jd start point ker?" astaghfirullah...jarang sekali!! *nampaknya ni jawapan untuk diri sendiri..yes! untuk diri saya sendiri! 

kita takkan boleh buang rasa cemburu ni...hadir tanpa diundang..pergi tanpa dihalau...kalau dah semua rasa dari yang MAHA PENCIPTA RASA..masih ada rasa untuk mempertikai? sudah2 la tu...cukup..cukup...cukup!! muhasabah diri..dari DIA kita datang, kepada DIA kita dikembalikan......

kita manusia, takkan pernah sempurna...maaf buat kalian semua...sungguh..hamba seorang pencemburu tegar! maaf! *peace*

almumtahanah cuba untuk jadikan setiap perkara yang dicemburui sebagai "start point" untuk jadi lebih baik..insha ALLAH..doakan! <3

-gambarhiasan-
almumtahanah
7/11/2012
8:25 a.m
walnut 119
california


...where ever YOU are....

where ever YOU are
My best times
Were when I felt close to you
But everything fell apart
The moment I strayed from you

In each smile
In every single sigh
Every minute detail
Traces of you are found there

Wherever you are I’ll find you
Cause you’re the one I turn to
Wherever you be I’ll be with you
Cause you’re the one my heart is to
I need you

To see your smile
I would pass every trial
Desperately I await
For the day when I’m by your side

Wherever you are I’ll find you
Cause you’re the one I turn to
Wherever you are I’ll follow you
Cause you’re the one I turn to
Wherever you be I’ll be with you
Cause you’re the one my love is to
My love is to

Wherever you may be
I’ll follow till I see
In my heart you will be
Your love is all I need

In every single smile
Every single sigh
Every minute detail
Traces of you are there

Wherever you may be
I will search till we meet
In my heart you will be
Your love is all I need

Wherever you may be
Words: Sami Yusuf
Music: Sami Yusuf
Produced by Sami Yusuf
gambar hiasan









































;;